Problemes de parella

Dificultats sexuals

La teràpia sexual o sexològica combina sessions dirigides als aspectes emocionals i vivencials amb una sèrie de tasques entre sessions per realitzar amb o sense parella, l’objetiu és l’augmet del plaer en l’activitat sexual i la disminució o fi del problema.

  • Vaginisme: Contracció de la musculatura vaginal que impideix la penetració durant les relacions sexuals. Sovint l’explicació i la intervenció anirà dirigida a tractar el vaginisme com una reacció fòbica originada per un incident que va causar un estrès intens.
  • Disparèunia: És un dolor genital recurrent que incapacita el coit, si la causa no és una malaltia, la teràpia anirà dirigida cap a la localització del conflicte relacionat amb l’activitat sexual i la reacció dolorosa.
  • Ejaculació Retardada: Es tracta de la dificultat d’arribar a l’orgasme. Encara que en ocasions es deu a factors físics com malaltia o efectes secundaris a medicaments, la majoria dels casos es deu a efectes psicològics. Una tendència a l’excès d’autocontrol pot ser la causa; també la distracció o la dispersió de pensaments, el que molt sovint du a un desinterès per l’activitat sexual.
  • Ejaculació Precoç: Exceptuant l’efecte secundari d’algunes substàncies, l’origen és quasi sempre psicològic. L’ejaculació precoç sol estar provocada per factors d’ansietat més o menys concients i per la preocupació de complaure a la parella. Els intents de distracció per retardar l’orgasme són ineficaços i, en moltes ocasions, contraproduents. Els objectius de la teràpia són la disminució de l’ansietat i la conciència corporal, tant individualment com en parella, per gaudir d’unes relacions sexuals més satisfactòries
  • Trastorn d’Erecció: És el motiu de consulta sexològica més freqüent entre els homes i es defineix com una dificultat o incapacitat per obtenir o mantenir una erecció satisfactòria en la activitat sexual. Aquesta alteració provoca un malestar en la relació, el que a la vegada agreuja el problema. La teràpia focalitzarà l’origen del problema, quan es va iniciar, quins fets es relacionen, creences personals i sobre la parella…, sent l’objetiu principal la capacitat de relaxació i plaer en les relacions sexuals.
  • Inapetència Sexual: L’ausència o disminució del desig sexual pot estar associada a problemes d’entesa, frustració o ressentiment amb la parella; en altres casos, pot estar associat conscient o inconscientment a un succés desagradable o a sintomatologia ansiosa o depressiva que inhibeix el desig sexual.

© 2021 Ana Ventura - Psicóloga

Back to top